Geschiedenis van Gouda Aikikai
In 1993 begon Hans Mertens met het geven van aikidolessen in Gouda onder de vlag van budoschool Yotosama uit Zoetermeer. In 2000 werd de school verzelfstandigd onder de naam Gouda Aikikai.
Internationaal NOC NSF erkend leraar
Bart Wilffert is vanaf 2012 internationaal NOC NFS erkend leraar (4e DAN Aikikai & 3e DAN Kyudo).
Geschiedenis van de naam aikido
Algemeen wordt aangenomen dat de stichter van het aikido, Morihei Ueshiba, de naam "aikido" koos omdat hiermee de essentie van de verdedigingskunst kon worden weergegeven. Uit een letterlijke vertaling van de onderdelen van het woord aikido blijkt namelijk een duidelijk beeld van de doelstelling:
- ai = harmonie, eenheid
- ki = levenskracht, spirituele energie, universele energie
- do = de weg, de studie, de manier waarop
Zo bezien is aikido de weg van het harmoniseren van de universele energie, of concreter: het ontwikkelen van vrede en harmonie op alle niveaus van het menselijk bestaan. Of ook: de studie van de coördinatie van mentale en fysieke energie.
Hoewel deze verklaring heel goed past, en ook recht doet aan het aikido, is de historische verklaring veel complexer. De term "aiki" duikt in de geschiedenis van het aikido voor het eerst op rond 1922. Morihei Ueshiba gaf destijds les in de gevechtsvorm daito-ryu jiujitsu die was ontwikkeld door Sokaku Takeda. De technieken die Morihei Ueshiba onderwees, weken af van de oorspronkelijke, en werden daarom als daito-ryu aikijiujitsu aangeduid. Naarmate Morihei Ueshiba zich verder ontwikkelde en afstand nam van het daito-ryu jiujitsu, werden in de periode na 1925 ook andere termen gebruikt om de door hem ontwikkelde kunst aan te duiden, waaronder aiki budo (budo = krijgskunst). Deze naam bleef in de dertiger jaren tot 1942 het meest gebruikt. In 1942 vond een serie bijeenkomsten plaats van een overkoepelende organisatie voor krijgskunsten in Japan, waarbij beslist werd over de naamgeving van verschillende moderne Japanse krijgskunsten. De aanduiding "aiki budo" was daarbij een probleem omdat hierin de algemene term "budo" zat. Men besloot de term "bu" te verwijderen, waardoor de naam "aikido" resteerde. Aldus beslisten bureaucraten over de naam. Morihei Ueshiba had hierin geen directe stem.